iPhone 16’nın yapay zeka ile imtihanı bir hayli zorlu olacak

Apple, yeni M4 çipini içeren en pahalı iPad Pro’sunu piyasaya sürdü. Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre, Apple, bulut sunucularında M serisi çiplerini kullanmaya başladı ve bunun, yaklaşmakta olan iPhone 16 serisindeki yapay zeka özellikleriyle ilgili olduğu düşünülüyor.

Bazı yapay zeka özellikleri, cihaz üzerindeki işlem gücünün yetersiz kalabileceği seviyede hesaplama gerektirebilir. Apple, iPhone 16 serisi için bazı yapay zeka özellikleri üzerinde çalışıyor. Daha önce, şirketin bu özellikleri kullanıcı verilerinin gizliliği için cihaz üzerinde çalıştırmaya odaklandığı bildirilmişti. Şirket, cihaz üzerindeki yapay zeka modellerini daha yetenekli ve verimli hale getirmek için Fransız startup Datakalab’ı da satın aldı. Ancak, Apple hala bazı daha yüksek hesaplama gerektiren yapay zeka özelliklerini bulutta çalıştırmaya ihtiyaç duyuyor. Bu noktada Apple Silicon (M serisi çipler) sunucularında devreye giriyor.

iPhone 16’nın yapay zeka ile imtihanı bir hayli zorlu olacak

Mark Gurman’a göre, Apple Silicon ile çalışan sunucular özellikle yapay zeka ile ilgili görevleri yerine getirmek üzere tasarlandı. Apple, yapay zeka sunucularında geçen yılın Mac Pro ve Mac Studio modellerine güç veren M2 Ultra çipini kullanıyor. Bununla birlikte, şirketin gelecekte yeni M4 çiplerini de kullanmayı planladığı bildirildi.

Yapay zeka sunucuları için özel çipler de geliştiriliyor. Şirketin, TSMC’nin 3nm işlem düğümünü kullanacak olan özel yapay zeka sunucu çipleri geliştirdiği de rapor ediliyor. Ancak bu çiplerin tamamlanması iPhone 16 serisinden daha uzak bir noktada bulunuyor. Bu durum, M2 Ultra çiplerinin kullanılmasının bir nedeni olabilir. Özel AI sunucu çipinin 2025 yılının ikinci yarısında seri üretime girmesi bekleniyor.

Bazı özelliklerin kullanıcı verileriyle çalışmasını içerebilecek şekilde bulut sunucularında çalıştırılması, Apple’ın başlangıçtaki planından bir sapma olarak görülüyor. Yine de, şirketin bu özellikleri kendi sunucularında çalıştırması ve Google gibi şirketlere işlerini kendi modelleriyle halletme talebinde bulunmaması olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Geliştirilen özel sunucu çiplerinde kullanıcı gizliliğini korumak için bileşenler olduğu belirtiliyor. Şirketin “Güvenli Alan” olarak adlandırılan bir yöntemle verileri güvenlik açıklarından izole ettiği bildirildi.